На засіданні Комітету із співпраці з міжнародними організаціями тренерської мережі КДК запропоновано створити асоціацію національного рівня Їжа&Напої-Україна

В ЄС стартує новий 7-річний бюджетний цикл, а разом з ним виникають і нові можливості для співпраці європейських та українських фахівців у сфері безпечності продуктів харчування. Саме ця обставина спонукала координатора комітету із співпраці з міжнародними організаціями мережі КДК Надію Бойко відвідати Київ і поставити питання про формування на базі людських ресурсів мережі КДК асоціації "Їжа&Напої-Україна".

Прикріплені файли та додаткові матеріали

Протокол засідання Комітету з міжнародної співпраці тренерської мережі КДК 18.02.2021

Засідання комітету співпраці з міжнародними організаціями мережі КДК відбулось 18 лютого в холі київського готелю Ibis за участі Надії Бойко, координатора проекту Лариси Старікової та координатора по роботі з регіонами Любові Нестиренко. Члени Координаційної ради мережі Павло Коваль, Сергій Щербина та Андрій Михайлов були поінформовані про результати засідання пізніше.

Професор Ужгородського національного університету Надія Бойко вже має потужний досвід комунікації з європейськими колегами. За її пропозицією та при її безпосередній участі ще у 2006 році було створене товариство з обмеженою відповідальністю «Агропродовольча платформа», яке мало відвгравати роль української національної технологічної платформи у сфері виробництва їжі та брати участь у відповідних європейських програмах. Однак більш, ніж 15-річний досвід діяльності цього підприємства показав, що для співпраці з європейськими колегами та участі в міжнародних проектах потрібно використовувати більш гнучкі і сучасні правові та організаційні формати. Отже на даному етапі мова йшла про створення національної асоціації "Їжа&Напої-Україна" як договірного об'єднання всіх зацікавлених фізичних та юридичних осіб.

Асоціація "Їжа&Напої-Україна" створюється з метою консолідації дій українських фахівців, уникнення фрагментації та дублювання їхніх зусиль. Вона має відігравати роль комунікативної платформи для лобіювання інтересів українських виробників їжі і напоїв на рівні ЄС. Основною функцією такого об'єднання має стати представництво інтересів України в профільних та професійних колах Європи, а особливістю - відповідність за місією, баченням та завданнями провідним європейським структурам: FoodDrink of Europe та європейській технологічній платформі Food for Life. Асоціація "Їжа&Напої-Україна" має діяти на основі меморандумів та договорів між її учасниками.

В результаті тривалого обговорення стану справ і перспектив подальшої співпраці вирішено було створити ініціативну групу з формування концепції та пакету базових документів асоціації у складі Надія Бойко, Лариса Старікова, Любов Нестиренко, Олена Мотузенко, Сергій Щербина, а організації ГО "Аналітичний центр Аграрного союзу України", Ужгородський національний університет та Торгово-промислову палату України уповноважити на представлення інтересів асоціації у відносинах з українськими та європейськими партнерами.

Асоціація "Їжа&Напої-Україна" також є структурною одиницею, сформованою в рамках тренерської мережі "Компетентність долає корупцію" (КДК) у відповідності до її мети, завдань та концепції.


  • Старікова Лариса Валеріївна
  • 28 лютого 2021 р.
  • 0