Надія Воленшчак організувала тренінг для бізнесу Кіровоградської області

"Сучасні вимоги до харчової безпеки. Як підготуватись та безпечно пройти перевірку контролюючого органу" - так називався тренінг з підготовки харчового бізнесу Кіровоградської області, який сертифікований тренер проекту Надія Воленшчак організувала і провела на базі Кіровоградської Торгово-промислової палати для 41 представника аграрного та харчового бізнесу 3 березня 2021 року.

Тренінг розпочався з аналізу плану перевірок на 2021 рік, адже саме цей документ формує коло осіб, які зацікавлені в отриманні достовірних знань перед початком перевірки. Надія Воленщак детально розповіла де бізнесу шукати таку достовірну інформацію: на інтерент-джерелах органів виконавчої влади, а особливо на Інспекційному порталі, де інформація про державні перевірки представлена у всій своїй повноті. 

Особливістю тренінгу Кіровоградської ТПП стала активна участь представників регіональних відділень зразу двох профільних органів виконавчої влади - Державної регуляторної служби (ДРС) і Державної служби з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів (ДПСС). Наталія Оніщенко розповіда про основні засади законодавства про державний контроль, які вже суттєво гармонізовані з європейськими нормами. Також вона представила позицію ДРС щодо долі мораторію на перевірки у 2021 році. Відповідальний представник ДПСС в Кіровоградській області Світлана Яніцька надала інформацію про основні засади державного нагляду в сфері харчової безпеки. Були розглянуті підстави проведення перевірок, уніфіковані акти, за якими ведуться перевірки, права та обов'язки операторів ринку та інспекторів, відповідальність за порушення норм законодавства.

Огляд сучасного харчового законодавства України зробила сертифікований тренер проекту Ольга Михайлова, яка вже давно сформувала творчий тандем в рамках тренерської мережі КДК (Компетентність долає корупцію) з Надією Воленшчак. Інший учасник тренерської мережі КДК львівянка Марта Лушпак зупинилась на питаннях побудови та функціонування ефективної  системи НАССР, умовах застосування спрощеного підходу до впровадження НАССРу.

Закінчився тренінг також на прагматичній ноті, яку протягом всієї події міцно тримала в руках організаторка тренінгу Надія Воленшчак. "До вас завітав контролюючий орган: з чого почати?" - такою інтригуючою фразою вона розпочала презентацію алгоритму поведінки бізнесу у разі порушень з боку контролюючих органів при здійсненні переврок. 

Координатор проекту Лариса Старікова привітала учасників заходу, повідомила про розгортання діяльності тренерської мережі в регіонах та формування регіональної спільноти доброчесних виробників. Учасники тренінгу також отримали запрошення взяти участь у стратегічній сесії з виходу українського виробника харчових продуктів на європейські ринки.

  • Старікова Лариса Валеріївна
  • 4 березня 2021 р.
  • 0