Інформаційний захід з нагоди річниці кластеру доброчесних виробників харчових продуктів

Рік тому ГО Аналітичний центр Аграрного союзу України презентував кластер доброчесних виробників аграрної сировини та харчової продукції FairFood-Ukraine. Ця інноваційна структура була спрямована на запровадження сучасних методів забезпечення безпечності харчових продуктів і мала об'єднати операторів ринку харчових продуктів, які достеменно дотримуються чинного законодавства України та прагнуть посилити вимоги до безпечності харчових продуктів за рахунок дотримання міжнародних стандартів та належних практик. До кластеру мали увійти оператори ринку харчових продуктів всіх ланок виробництва та постачання "від лану до столу", тренери та консультанти, які  допомагають їм в цьому, міжнародні організації стандартизації, фінансові інституції та інформаційні партнери. Однак війна вплинула на плани розгортання кластеру і тепер провідні фахівці України звіряли годинника. 

Прикріплені файли та додаткові матеріали

Програма інформаційного заходу з нагоди першої річниці кластеру доброчесних операторів ринку харчових продуктів FairFood-Ukraine

Захід відкрив віце-президент Торгово-промислової палати України Михайло Непран, який вкотре підкреслив необхідність дотримання українським виробником світових стандартів. ВІн підкреслив, що стан продовольчої країни безпеки сьогодні цілком задовільний. Але її безпечність потребує подальшої роботи. Українські виробники мають не лише дотримуватися норм чинного законодавства та міжнародних стандартів, але й засвідчувати свою доброчесність належним чином. І кластер FairFood-Ukraine - це найкраший до того шлях. 

Голова Ради експортерів при МЗС, екс-міністр аграрної політики з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева зазначила, що відповідність вимогам міжнародних стандартів та сертифікація у міжнародних аудиторів - це шлях, який не зможе оминути український виробник. Вона закликала кластер встановити кваліфікаційні вимоги і розвивати своє власне маркування, яке б фіксувало відповідність продукції вимогам і таким чином викликало довіру європеського споживача. 

Голова громадської ради при Держпродспоживслужбі, відомий в Україні фахівець у сфері ветеринарної практики ВІталій Башинський в свою чергу підкреслив значення євронорм у сфері ветеринарії та фітосанітарного захисту, Розповів про поточний стан гармонізації українського та європеського законодавства.

Керівник україно-німецького проекту "Агрополітичний діалог" Марія Ярошко розповіла про підтримку розвитку сфери безпечності харчових продуктів, яку надають Україні провідні експерти Німеччини та структур ЄС. Вона наголосила на необхідності прискорити виконання угоди ПВЗВТ та нагадала про те, що в рамках проекту працює робоча група з питань аграрної торговельної політики, яка опікуєтсья даними питаннями.

Президент Всеукраїнського громадського об'єднання "Споживча довіра" Олена Кулікова привернула увагу до стану з безпечністю харчових продуктів в Україні та до проблем її споживача. ВІн сьогодні загалом позбавлений належного захисту, погано орієнтується в маркуванні харчових продуктів.   

Звичайно, війна вплинула на стан продовольчої безпеки та сталість розвитку інструментарію забезпечення безпечності харчових проуктів. Але вона не перекреслила їх. Набуття статусу кандидата у члени ЄС, залучення міжнародних ресурсів на післявоєнне відновлення України неможливе без виконання європейських вимог, у тому числі, а можливо й найперше, у сфері аграрного та харчового виробництва. Тож, сподіваємося на найшвидшу реалізацію сучасних підхідів до забезпечення безпечності та якості продуктів харчування, спрямованих на захист прав споживача харчових продуктів в Україні, на ринках ЄС та інших країн світу. 

Відеозапис події на каналі Торгово-промислової палати України

Інтерактивна програма події, в якій містяться посилання на більш детальну інформацію, міститсья у доданому файлі.

  • Старікова Лариса Валеріївна
  • 12 вересня 2022 р.
  • 0