Інформування про реалізацію проекту

Концепція забезпечення безпечності продуктів харчування на всіх етапах "від лану до столу" є складовою частиною Зеленого курсу ЄС та параметром, який відіграє дедалі все більшу роль при формуванні та реалізації Спільної аграрної політики ЄС. Втілення у життя положень концепції "від лану до столу"  в практику діяльності аграрного та харчового бізнесу набуває особливого значення на етапі набуття Україною членства в ЄС - адже саме виробництво аграрної сировини і харчових продуктів до сих пір складало левову частку національного ВВП та експорту.   

Завдяки підтримці донорів ГО "Аналітичний центр АСУ" раніше вже сформував певну інфраструктуру, яка має допомогти бізнесу у виконання сучасних вимог щодо безпечності  харчової продукції. У 2020 році була створена професійна тренерська мережа КДК ("Компетентність долає корупцію"), покликана забезпечити дотримання вимог національного законодавства та міжнародних стандартів з боку бізнесу на умовах аутсорсингу. У 2021 році був презентований кластер доброчесних операторів ринку харчових продуктів FairFood-Ukraine.

І тепер завдяки підтримці, отриманій в рамках схеми регрантингу Форуму громадянського суспільства Східного партнерства ЄС зроблені наступні кроки: 

  • сформована Школа харчової безпеки - Food Safety School, яка покликана надати більш системні та глибокі знання керівникам бізнесу щодо вимог Зеленого курсу ЄС, Спільної аграрної політики ЄС та реалізації концепції "від лану до столу", аніж це можливо зробити на окремих тренiнгах
  • IT ресурси підтримки тренерської мережі КДК та кластеру FairFood-Ukraine отримали англомовні версії 
  • розроблений і апробований на практиці стандартизований тренінг для операторів ринку харчових продуктів «Як стати доброчесним оператором ринку харчових продуктів і доєднатися до кластеру FairFood-Ukraine»
  • бібліотека тренерської мережі поповнена розділом "Психологічна культура", а тренери мережі мали змогу пройти курс "Стійкість й самозбереження в умовах війни" з 6 тренінгів, спрямованих на розвиток відповідних фахових знань та вмінь
  • під час стратегічної сесії активу тренерської мережі КДК були сформовані основні ідеї та засади, на яких у подальшому має бути розроблений і реалізований в рамках програми післявоєнної відбудови України проект модернізації активів операторів ринку харчових продуктів відповідно до вимог та правил ЄС

Публікації в пресі:

Прес-релізи:

Листи до органів влади:


Проект реалізується завдяки підтримці схеми регрантінгу Форуму громадянського суспільства Східного партнерства (FSTP) для його членів і фінансується Європейським Союзом у рамках підтримки громадянського суспільства в регіоні. Форум громадянського суспільства Східного партнерства підтримує проекти своїх членів, які сприяють досягненню місії та цілей Форуму. Гранти доступні для організацій громадянського суспільства з країн Східного партнерства та ЄС. Ключові сфери підтримки – демократія та права людини, економічна інтеграція, навколишнє середовище та енергетика, контакти між людьми, соціальна та трудова політика.

Окремі думки, наведені у даному документі є виключною відповідальністю ГО Аналітичний центр Аграрного союзу України і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу 


  • Старікова Лариса Валеріївна
  • 16 лютого 2023 р.
  • 0