World Food Safety Day: відзначаємо Всесвітній день харчової безпечності і вручаємо сертифікати успішним тренерам
Генеральна асамблея ООН своєю резолюцією A/RES/73/250 від 20 грудня 2018 року започаткувала відзначення Всесвітнього дня безпечності харчових продуктів. Це сталося у відповідь на появу нових викликів, пов‘язаних з поширенням шкідливих організмів, небезпечних хімічних речовин та фізичних факторів. Ця подія відзначається щороку 7 червня і покликана привернути увагу влади та суспільства до проблеми безпеки продуктів харчування в різних країнах cвіту.
Напередодні Всесвітнього дня безпечності харчових продуктів команда Проекту провела урочистий інформаційний захід і вручила
сертифікати 54 учасникам тренінгів Т2Т, які успішно виконали поставлені
завдання. Інтерактивну програму заходу переглянути тут.
Учасників заходу привітали радник з питань сільського господарства Посольства Королівства Нідерланди в Україні Рейнауд НАУТЕН та предстаник Офісу радника Ірина ДУДЯК.
Вони підкреслили, що питання безпечності продуктів харчування сьогодні стає ключовим для міжнародної спільноти. А відтак воно є виключно важливим і для програми МАТРА, яка підтримує розвиток в країнах Центральної і Східної Європи з перехідною економікою, і для Міністерства сільського господарства, природних ресурсів і якості харчування Королівства Нідерландів, і для Уряду України. Забезпечення доступу до безпечної та поживної їжі в достатній кількості є однією з цілей сталого розвитку ООН 2030.
Безпечність харчових продуктів лежить на всіх ланках харчового ланцюга, наголосили представники Посольства. Її несуть фермери, переробники, логістична низка, продовольчі ринки та супермаркети. Своя частка відповідальності лежить також і на плечах споживача, який зі свого боку має докладати зусиль для підвищення обізнаності щодо забезпечення безпечності харчових продуктів. А ще більше уваги всі учасники ринку харчових продуктів мають приділяти питанням сталого виробництва, яке дедалі все більше стикається з викликами деградації грунтів, порушення біорізноманіття, дефіциту питної води.
Нідерланди сьогодні притримуються думки, що потрібно розірвати коло діяльності, спрямованої на нищення природи, змусити фермера працювати разом з природою в рамках замкненого циклу. Такий саме підхід бажано розвивати і в Україні. А для цього потрібно вести діалог і налагоджувати співпрацю.
Привітання учасників заходу від Торгово-промислової палати України надав її перший віце-президент Михайло НЕПРАН, Він наголосив на тому, що питання адвокації інтересів бізнесу, спілкування з органами влади, захист інтересів підприємств під час контрольних заходів органів державної влади є традиційним пріоритетом роботи Торгово-промислової палати України. Співпраця з Проектом додала цій роботі більшої системності і піднесла її на наступний щабель професійного рівня.
Було наголошено на тому, що продовольча безпека є однією із ключових цілей сталого розвитку ООН та важливою складовою національної безпеки і що Україна намагається вирішувати ці питання, в тому числі, на законодавчому рівні, Відповідальність за безпечність харчових продуктів несе виробник, а ось контроль за нею – на боці держави, в рамках функцій і компетенцій Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Чим більше підприємств, компаній, ФОП знатимуть свої права, чим вищою буде обізнаність виробників із вимогами чинного законодавства України та нормативної бази, ринку ЄС, тим більше вітчизняний бізнес буде захищений, впевнений у своїх правах. І саме це сприятиме зменшенню корупції.
Привітання від представництва ФАО/ООН в Україні виголосила фахівець з управління інформацією Кластеру продовольчої безпеки представництва ФАО в Україні Ангеліна ВІРЧЕНКО, Вона надала інформацію про інструменти підтримки виробників харчових продуктів на Сході України з боку ФАО/ООН.
В заході також взяли участь представники інших проектів, які підтримуються міжнародною спільнотою. Від проекту USAID 'Конкурентоспроможна економіка' виступив керівник напряму покращення бізнес-клімату Любомир ЧОРНІЙ, від Офісу з підтримки експорту - керівник департаменту дослідження ринку Ольга ГВОЗДЬОВА. Любомир Чорній розповів про підходи до реформування системи державного контролю в Україні, які підтримує міжнародна спільнота, а Ольга Гвоздьова повідомила про послуги, які можуть отримати потенційні експортери за рахунок держави, і запросила всіх до активної співпраці.
Думкою бізнес-спільноти щодо забезпечення безпечності продуктів харчування поділився керівник секретаріату Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України Андрій ЗАБЛОВСЬКИЙ. ВІн наголосив на тому, що проблема безпечності продуктів харчування є комплексною і для її вирішення необхідна колаборація всіх, хто причетний до сфери харчового виробництва.
В програму заходу також було включено декілька освітніх презентацій. Координатор проекту з освіти Сергій ЩЕРБИНА навів аргументи та обгрунтування ООН щодо доцільності започаткування Всесвітнього дня безпечності харчової продукції, зазначені в Резолюціїї ООН A/RES/73/250 від 20 грудня 2018 року. Павло КОВАЛЬ ще раз привернув увагу учасників до інструментів формування спільноти професійних тренерів та доброчесних виробників, які напрацьовані в рамках проекту.
Координатор проекту по роботі з регіонами Любов НЕСТИРЕНКО зазначила, що вже завершено перший напрям діяльності проекту і підготовлено 54 сертифіковані тренери. Загалом у тренінгах взяли участь більше 200 осіб. Був зачитаний перелік сертфиікованих тренерів, який можна переглянути тут. А координатор проекту Лариса СТАРІКОВА зазначила, що час аматорства минає, сучасні ринки висувають жорсткі умови до безпеки продуктів харчування і підприємствам стає дорого і недоцільно самому занурюватися в нюанси, пов‘язані з дотриманням вимог законодавства, систем міжнародної сертифікації. Це мають робити для них спеціально підготовлені фахівці, перш за все - спільнота тренерів/консультантів/кураторів, підготовлених в рамках проекту.
Зі словами подяки Посольству Королівства Нідерландів в Україні, команді проекту та Торгово-промисловій палаті України як ключовому партнеру проекту виступили Тамара ПІДБЕРЕЗНЯК (ГО "Продовольча безпека України"), Валентина КЕПКО (Білоцерківський національний аграрний університет), Вікторія ПАВЛОВСЬКА (ПрАТ «Юрія»), Надія ВОЛЕНЩАК (Кіровоградська ТПП), Наталіяя БЕЛЯКОВА (Хмельницька ТПП), Інна ФАРАПОНОВА (Луганська ТПП), Володимир ЗАЖАРСЬКИЙ (Дніпровський державний аграрно-економічни університет), Світлана ФУРМАН (Поліський національний університет), Олесандр ТЕСЛЕНКО (Сумська ТПП), Наталя ОМЕЛЬЧЕНКО (Луганський національний університет імені Тараса Шевченка).