Розпочато серію стратегічних сесій для бізнесу з питань виконань вимог ЄС до безпечності харчових продуктів

На перший погляд здається, що між підготовкою бізнесу до державного контролю у сфері безпечності продуктів харчування згідно чинного законодавства України і виконанням вимог європейського законодавства відстань є просто космічною. Що це абсолютно різні речі, що вони стосуються, принаймні, абсолютно різних категорій виробнкиів харчової продукції. Під час стратегічної сесії команда проекту, доповнена провідними фахівцями, які були сертифіковані як тренери в рамках проекту, показує що це не так.

Спираючись на логіку і шлях оптимізації зусиль, які надаються на стратегічній сесії, кожне підприємство незалежно від свого стану та розміру може досягти відповідності міжнародним стандартам. Будь-який шлях починається з першого кроку і програма стратегічної сесії побудована так, що будь-яке підприємство спочатку бачить стратегічну мету, а потім отримує дорожню карту послідовних кроків.

Прикріплені файли та додаткові матеріали

Програма стратегічної сесії для аграрного та харчового бізнесу (SS2B) з виконання вимог міжнародних ринків

Стратегічна сесія з підготовки українських підприємств до виконання вимог законодавства України та ЄС у сфері безпечності продуктів харчування складається з 3 частин. Спочатку надається інформація про блок нормативних документів ЄС щодо загальних вимог до безпечності продуктів харчування в ЄС, вимог до продуктів рослинництва, тваринництва, правил застосування ГМО, норм, які стосуються забруднення харчових продуктів. Цю частину сесії 16 лютого провели представниця офісу з просування експорту Ольга Гвоздьова та Сергій Щербина, який ознайомив слухачів з інструментами, на допомогу бізнесу, розробленими в рамках проекту. 

Друга частина стратегічної сесії присвячена ринковому контролю за безпечністю харчових продуктів як цілісній системі. На світових ринках саме система ринкового контролю є домінуючою. Вона повністю позбавлена потенціалу корупції. Однак в Україні ринковий контроль перебуває лише на етапі зародження. Про стимули розвитку та базові засади функціонування системи ринкового контрлю розповіла сертифікований тренер з Луцька, активний учасник тренерської мережі проекту КДК ("Компетентність долає корупцію") Інна Стретович. А координатор проекту Любов Нестиренко ознайомила учасників тренінгу з потенціалом Торгово-промислової палати України у сфері розвитку сучасних систем сертифікації і надала інформацію про конкретну форму такої діяльності - Кластер доброчесних виробнкиів харчової продукції.

Третя частина стратегічної сесії стосувалася підготовки бізнесу до державних перевірок як першої ланки підтвердження доброчесності виробника і його здатності виконувати вимоги сучасних ринків. Цю частину стратегічної сесії, яка певною мірою дублює попередні тренінги фолрмату Т2В, провели сертифікований тренер проекту з Житомира Діна Лісогурська та Лариса Старікова, яка замінила Павла Коваля, який в цей час обговорював в Мінекономіки стратегію національного розвитку 2030.

Програма стратегічної сесії супроводжується низкою самостійних завдань з підготовки підприємства до виконання вимог законодавства України та ЄС щодо безпечності продуктів харчування. Традиційно для освітніх матеріалів проекту, в цій частині надаються посилання на всі згадані нормативні акти - як України, так і ЄС. Послідовно виконуючи самостійні завдання, бізнес має можливість послідовно рухатися до виконання вимог міжнародних ринків. 

Також перебачена можливість отримання сертифікату проекту як просто про участь у стратегічній сесії, так і про поглиблену підготовку бізнесу до державного контролю, до участі в ринковій системі контролю, до виконання вимог ЄС.

  • Старікова Лариса Валеріївна
  • 28 лютого 2021 р.
  • 0